5 jaar EUI magie
12 mei 2020 — De 3 telescopen van de Extreme Ultraviolet Imager (EUI) aan boord van de Solar Orbiter openen hun deuren om de Zon op beeld vast te leggen.
12 mei 2025 — Bijna 1 miljoen afbeeldingen van de Zon zijn reeds gemaakt en toegevoegd aan de EUI schatkist van data om te gebruiken voor baanbrekend onderzoek.
5 jaar geleden, op 12 mei 2020, nam de Extreme Ultraviolet Imager (EUI) zijn eerste beelden van de atmosfeer van de zon. Sindsdien werden bijna een miljoen afbeeldingen gemaakt. EUI zag de zonneatmosfeer in de hoogste resolutie en met het wijdste gezichtsveld ooit. EUI observeerde zowel de kleinste zonnevlammen en jets, maar ook de grootste eruptie ooit gezien. EUI toonde de snelste oscillaties en snelste tijdsevolutie in zonnevlammen. Dit was mogelijk omdat onze observatietechnieken aangepast konden worden om de kleinste ruimtelijke details te zien bij een hoge beeldopname snelheid.
Aan de Koninklijke Sterrenwacht van België, zegt David Berghmans, hoofdonderzoeker van EUI ‘Voor de lancering, dachten we een paar tienduizenden afbeeldingen te maken met elk van de drie telescopen tijdens de duur van de missie. Nu hebben we al bijna een miljoen afbeeldingen! Dit was mogelijk dankzij de upgrades van de ESA grondstations en onze keuze voor een extra non-stop programma om de volledige schijf van de zon in beeld te brengen. Een andere belangrijke stap was het gebruik van zeer korte belichtingstijd bij het fotograferen van zonnevlammen. De ingebouwde flexibiliteit van de manier waarop het instrument wordt bediend, in het bijzonder de data compressie, stelt het team in staat om voortdurend te herdenken en verbeteren.
Als je een glimp wil opvangen van de spannende wetenschap die is uitgevoerd met deze weelde aan data, kan je hier de EUI nieuwsberichten ontdekken.
Na alle opwinding in de afgelopen 5 jaar is EUI nu klaar voor de volgende fase van de reis: het verlaten van het eclipticavlak om de zonnepolen in beeld te brengen zoals niemand ze ooit eerder heeft gezien!
Hieronder de eerste beelden gemaakt door de 3 telescopen van het EUI:
De beelden van de volledige zonneschijf op 17,4 nm (geel) en 30,4 nm (rood) zijn gemaakt met de Full Sun imager (FSI). De grijze inzet is gemaakt met de High Resolution Imager in de EUV (HRIEUV). De roze inzet is gemaakt met de High Resolution Imager in Lyman alpha (HRILYA).
Image credit: ESA/Solar Orbiter/ROB/EUI.