Hoe geraakt u op de Sterrenwacht ?

Vanaf de internationale luchthaven van Brussel (Zaventem) bereikt u de KSB als volgt :

Vliegtuig + wagen

Verlaat de luchthaven in de richting van Brussel (A0). Dwars de Ring, zonder hem evenwel te volgen. Daarna ziet u een Holiday Inn hotel aan de rechterkant en iets verder, de gebouwen van de NATO. Volg verder de Leopold III-laan. U komt vervolgens op een kruispunt in T-vorm; sla links af en volg de Generaal Wahislaan in de richting van het Meiserplein. Rechtdoor blijven rijden. U rijdt achtereenvolgens langs de Reyerslaan, de Brand Whitlocklaan, de St Michellaan, de Louis Schmidtlaan en de Generaal Jacqueslaan. Aan het einde van de Generaal Jacqueslaan, de richting Terkamerenbos volgen. Aan het rondpunt draait u links het bos in.

Eenmaal in het Terkamerenbos, neemt U de 2de uitrit naar de De Frélaan. Aan de derde verkeerslichten, links de Houzeaulaan nemen. Aangekomen op het rond punt, bent U op de Ringlaan, waar U de hoofdingang binnenrijdt (Ringlaan 3).

Vliegtuig + trein

Rechtstreekse trein vanaf Brussels Airport naar Saint-Job, van maandag tot vrijdag (geen weekend) elk uur 5:39-21:39 (duur ~ 45 minuten).

Vanaf de E19

Vanaf E19 Antwerpen - Brussel

Uitrit 18, Ruisbroek-Drogenbos nemen.

Aan de uitrit, links de richting Ukkel-Uccle nemen. U bent in de Stallestraat. Volg de Stallestraat langs meerdere verkeerslichten, een rond punt en nog enkele verkeerslichten tot aan de Brugmannlaan, waar u rechts de De Frélaan inslaat (net voorbij een pleintje waar er een GB-supermarkt is).
Voorbij het Delhaize-grootwarenhuis, neemt u rechts de Houzeaulaan, en aangekomen op de Ringlaan, rijdt u de hoofdingang binnen (Ringlaan 3).

Vanaf de E19 Parijs-Bergen in de richting van Brussel

Richting Ring West, Gent-Brussel volgen. De autoweg verlaten in Ruisbroek-Drogenbos, uitrit 18 Aan de uitrit, rechts de richting Ukkel-Uccle nemen, u bent in de Stallestraat. Volg de Stallestraat langs meerdere verkeerslichten, een rond punt en nog enkele verkeerslichten tot aan de Brugmannlaan, waar u rechts de De Frélaan inslaat (net voorbij een pleintje waar er een GB-supermarkt is).
Voorbij het Delhaize-grootwarenhuis, neemt u rechts de Houzeaulaan, en aangekomen op de Ringlaan, rijdt u de hoofdingang binnen (Ringlaan 3).

Vanaf de E40

Vanaf de E40 Luik-Leuven in de richting van Brussel

Volg de autosnelweg tot in Brussel, waar u links blijft om de richting 'zuid' te kiezen (richting Montgomery).

Vervolgens gewoon rechtdoor blijven rijden (Reyerslaan, Louis Schidtlaan, Generaal Jacqueslaan) tot in het Terkamerenbos. Aan de rondpunt rijdt u links het bos in.
In het bos, neemt u de 2de uitrit, naar de De Frélaan. Aan de derde verkeerslichten op de De Frélaan, links de Houzeaulaan inslaan.
Bij het rond punt aangekomen, bent u op de Ringlaan, waar u de hoofdingang binnenrijdt (Ringlaan 3)

Vanaf de E411

Vanaf de E411, Namen - Brussel

Na de uitrit Jesus-Eik, door de tunnel onder de Ring rijden, en vervolgens de eerste uitrit Ouderghem nemen.
Aan de 3de verkeerslichten, links de Vorstlaan nemen, richting Bosvoorde. Ongeveer 2 km verder, aan de renbaan van Bosvoorde, schuin links de Terhulpensesteenweg inslaan. Altijd rechtuit tot aan een kruispunt in T-vorm, daar rechts de Waterlosesteenweg nemen. Deze steenweg volgen tot aan de 2de verkeerslichten, en daar linksaf de De Frélaan inrijden. Aan de derde verkeerslichten, links de Houzeaulaan inrijden tot aan de Ringlaan bij het rondpunt. Daar Ringlaan 3 binnenrijden. U bent nu op het plateau van Ukkel.

Vanaf het Centraal Station

Vanaf het centraal station de bus 38 van de STIB/MIVB nemen in de richting 'Helden' Afstappen aan de halte 'Houzeau'
Vandaar de Houzeaulaan bergopwaarts volgen tot aan de Sterrenwacht (+/-5 min. stappen) Als alternatief kan u wandelen tot aan de tramlijn 92 in de buurt van het Koninklijk Paleis. Neem vanaf halte "Paleizen" de tram 92 richting "Fort Jaco" tot aan de halte "Lancaster".
Volg te voet de Mercuriuslaan en de Ringlaan tot aan de hoofdingang

Vanaf het Zuid Station

- Neem de tram 4 richting P STALLE bestemming STALLE P. ... stap af aan de halte HELDEN (15 min).
- Stap tot de halte HELDEN, gelegen aan FRELAAN 11/RODESTRAAT om over te stappen.
- Neem de bus 43 richting STERRENWACHT. Stap af aan de halte STERRENWACHT (5 min).


- Neem de tram 4 richting STALLE (P) bestemming Stalle (P) (14 min).
- Stap af aan de halte Helden, gelegen Brugmannlaan (vorige halte: Boetendael). Wandel tot de halte Helden (106 m, +/- 2 min). Neem de Bus 37 richting LINKEBEEK STATION bestemming Station Linkebeek (7 min).
- Stap af aan de halte Sterrenwacht, gelegen Ringlaan (vorige halte: Houzeau).


- Neem de tram 3 richting CHURCHILL bestemming Churchill (11 min). Stap af aan de halte Churchill, gelegen Winston Churchilllaan (vorige halte: Vanderkindere).
- Wandel tot de halte Cavell (385 m, +/- 5 min).
- Bus 60 richting UKKEL KALEVOET bestemming Ukkel Kalevoet (7 min). Stap af aan de halte Sterrenwacht, gelegen Ringlaan (vorige halte: Houzeau).

Vanaf Station St.-Job

Het station van St.-Job ligt op 10 minuten te voet van de Sterrenwacht:
volg J.P. Carsoellaan bergop, Mercuriuslaan en Ringlaan tot aan de hoofdingang.
Het station is bereikbaar via het Noord Station en ligt op de lijn Mechelen-Halle.

- M.I.V.B. site
- N.M.B.S. site
- De Lijn site

Koninklijke Sterrenwacht van België

Ringlaan 3
1180 Brussel

tel : 02/373.02.11
fax : 02/374.98.22

e-mail : rob_info@oma.be