Het Planetarium

Het Planetarium

Opdracht en doelstellingen

Het PlanetariumHet Planetarium van de Koninklijke Sterrenwacht van België, gelegen op de Heizelvlakte, in de nabijheid van Bruparck en het Atomium, is een educatieve instelling die aan wetenschapspopularisering doet voor het grote publiek en meer bepaald voor de jongeren. Jaarlijks ontvangt het Planetarium meer dan 45.000 bezoekers, waaronder veel schoolgroepen.

Het Planetarium, als ontdekkings- en ontmoetingsruimte, organiseert of ontvangt ook meerdere evenementen (thematische tentoonstellingen, lezingen, sterrenkundige events, nocturnes, concerten, Europese Nacht van de Onderzoekers, ontmoeting met astronauten, enz.). Al deze activiteiten hebben tot doel om de werking en de waarde van de instituten van de Pool Ruimte (Koninklijke Sterrenwacht van België, Koninklijk Meteorologisch Instituut, Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie) gesitueerd in Ukkel, bekend te maken.

Het Planetarium is één van de oudste (opening in 1935 tijdens de toenmalige Wereldtentoonstelling) en één van de grootste van Europa (koepeldiameter: 23 m. en 350 zitplaatsen). Daarom maakt het onmiskenbaar deel uit van het Belgisch patrimonium.

Zijn nationale waarde wordt erkend in het buitenland: het Planetarium herbergt het educatief project European Space Education Resource Office (ESERO) van de European Space Agency (ESA), is het contactpunt voor de media van de European Southern Observatory (ESO) en is de coördinator van de activiteiten gerealiseerd in België door de International Astronomical Union. Het is daarnaast ook nog betrokken bij diverse andere educatieve projecten in Europa.

De kracht van het Planetarium van de Koninklijke Sterrenwacht van België ligt zowel op educatief, cultureel, toeristisch als patrimonium vlak. Deze nieuwe dynamiek zorgt voor een opwaardering en een verdere groei: een aanbod voor scholen en het grote publiek dat kwalitatief sterker wordt, nieuwe planetariumfilms, vaste en tijdelijke tentoonstellingen, partnerships met andere attracties op de Heizel (Atomium, Mini-Europa) en de verschillende toeristische diensten.

In oktober 2009 heeft het Planetarium een digitaal fulldome-systeem kunnen installeren, dankzij de belangrijke steun van Federaal Wetenschapsbeleid, van de Nationale Loterij en van de Nationale Bank van België.

De bezoekers worden van nu af aan verwelkomd in een totaal vernieuwde projectiezaal. De zaal beschikt over een state of the art projectiesysteem dat is opgebouwd uit 8 videoprojectoren met de nieuwste technologie die een spectaculair videobeeld creëeren op de volledige koepel van 23m diameter. De toeschouwer wordt op deze manier ondergedompeld in een indrukwekkende beeldervaring die de volledige projectieoppervlakte van 840 m² beslaat. Meer nog, dankzij de databank die meer dan 100.000 sterren en andere hemellichamen bevat, is het vanaf nu mogelijk om tussen de planeten te reizen, ze te overvliegen maar ook om de blik naar de Aarde te richten en onze eigen planeet te observeren vanuit de ruimte.