Proba-3: top experts in coronagrafie ontmoeten elkaar op de Koninklijke Sterrenwacht van België

Proba-3: top experts in coronagrafie ontmoeten elkaar op de Koninklijke Sterrenwacht van België


De wereldtop op het gebied van coronagrafie, een techniek om de corona van de zon te observeren door het blokkeren van het zonlicht zoals tijdens een totale eclips, is op de Koninklijke Sterrenwacht van België (KSB) samengekomen voor de 11de vergadering van het wetenschappelijk team van de ESA Proba-3 missie. Andrei Zhukov en zijn groep, de hoofdonderzoekers van het instrument ASPIICS, waren de gastheren. Naar deze bijeenkomst werd lang uitgekeken, omdat het de eerste is nadat de beelden van de ASPIICS kunstmatige totale zonsverduistering zijn vrijgegeven.

Maak kennis met de drie instrumenten aan boord van Proba-3: ASPIICS, 3DEES en DARA

Naast de zonsverduisteringsmaker ASPIICS, dat waarnemingen kan doen dankzij de formatie-vliegkunsten van het occultatie- en coronagraafruimtetuig, heeft Proba-3 ook de instrumenten 3DEES en DARA aan boord. 3DEES meet hoog-energetische deeltjes die aanwezig zijn in twee stralingsgordels rond de aarde. Satellieten die door deze zones vliegen kunnen hinder ondervinden van deze deeltjes. Het DARA-instrument meet de energie van het zonlicht dat op aarde invalt.

Talrijke disciplines zijn nodig om het succes van het Proba-3 avontuur te garanderen 

Alle teams van de instrumenten stonden te popelen om hun eerste resultaten te delen. Ze moesten onder andere de details van de werking van de twee satellieten in de ruimte tijdens een omwenteling rond de aarde doornemen. Hoe Proba-3 door de ruimte vliegt, heeft immers invloed op het functioneren van de instrumenten. Tijdens elke omwenteling krijgt men een beter inzicht in wat er kan gebeuren en deze kennis moet worden meegenomen in de waarnemingscampagnes van de instrumenten. Maar dit is slechts een deel van het werk. Het hoofddoel is het verzamelen van waarnemingen van de zonnecorona en metingen van het zonlicht en de energetische deeltjes. Elk team moet de ruwe gegevens bewerken en gebruiksklaar maken. De teams moeten hiervoor toegankelijke databases opzetten waar zonnefysici en ruimteweeronderzoekers gemakkelijk vinden wat ze nodig hebben. Tijdens deze 3-daagse bijeenkomst werden al de eerste bevindingen rond de zogenaamde Coronal Mass Ejections gepresenteerd.  Bovendien werd tijdens deze bijeenkomst ook het pad geëffend voor toekomstige samenwerkingen met andere ruimtemissies.

De 3 dagen waren nog maar het begin van een spannende wetenschappelijke ruimtereis.

De Koninklijke Sterrenwacht van België leidt de wetenschappelijke uitbating van ASPIICS.

Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BISA-IASB) leidt de wetenschappelijke uitbating van 3DEES.
De website van de 11de Proba-3-vergadering: https://www.cosmos.esa.int/web/proba-3-swt/agenda-swt