Een onverwachte ontdekking: 1700 handgeschreven pagina’s over XIXe-eeuwe aardbevingen

Een onverwachte ontdekking: 1700 handgeschreven pagina’s over XIXe-eeuwe aardbevingen


1700 handgeschreven pagina’s met waardevolle informatie over XIXe-eeuwe aardbevingen, dat is de onverwachte ontdekking die wetenschappers van de Koninklijke Sterrenwacht van België en van de Universiteit van Keulen deden in het archief van de stad Duisburg (Duitsland).

Het zijn originele documenten die betrekking hebben op het grensgebied tussen Duitsland, België en Nederland. Ze bestaan uit brieven en verrassend genoeg ook uit officiële macroseismische enquêtes door de Pruisische overheid. Deze enquêtes werden nog niet eerder onderzocht in een wetenschappelijke studie.
De aankondiging van deze ontdekking en de eerste resultaten van de analyse ervan worden gepubliceerd in het Amerikaans tijdschrift Seismological Research Letters. Een volledige analyse van de 1700 pagina’s zou een grote bijdrage kunnen leveren aan onze kennis van XIXe-eeuwse aardbevingen in deze regio indien er financiering voor kan gevonden worden. Een betere kennis van de impact van aardbevingen in het verleden is essentieel om risico’s door toekomstige aardbevingen voor onze samenleving, industrie en economie te reduceren.

two one

 

 

 

 

 

 

 

 

Links: macroseismische enquête ingevuld door de burgemeester van Niederzier. Rechts: een brief met een beschrijving van de macroseismische effecten in Düren, allebei in verband met de destructieve aardbeving op 26 augustus 1878.

Referentie: E. Knuts, K.‐G. Hinzen, S. K. Reamer and T. Camelbeeck, A Nineteenth‐Century National Prussian Macroseismic Questionnaire, Seismological Research Letters, DOI: https://doi.org/10.1785/0220170199, gepubliceerd online op 6 décember 2017.