EUI en Solar Orbiter klaar voor de lancering!

EUI en Solar Orbiter klaar voor de lancering!


Brussel, 18 october 2019 – Steeds dichter bij de zon! Het instrument EUI (Extreme Ultraviolet Imager) werd in de Solar Orbiter-satelliet gemonteerd. Solar Orbiter vliegt februari 2020 naar de Zon. Vandaag is het de laatste keer dat we Solar Orbiter kunnen zien voor het transport naar de lanceerbasis Cape Canaveral.

1567214320854-Solar_Orbiter_facing_the_Sun_close_up_625

Een artistieke voorstelling van Solar Orbiter (Copyright Ruimtevaart: ESA/ATG medialab; Zon: NASA/SDO/P. Testa)

Solar Orbiter is een ESA-missie die close-up studies van onze dichtstbijzijnde ster zal uitvoeren, op een afstand van slechts 42 miljoen km. Dat is minder dan een derde van de afstand van de aarde tot de zon, en ook ruim binnen de baan van Mercurius. De EUI-telescoop zal beelden maken van de zonneatmosfeer in niet-zichtbaar licht, d.w.z. in extreem ultraviolet licht.

EUI biedt wetenschappers een unieke kans om de dynamische processen in de zonneatmosfeer van dichtbij te bekijken. In het bijzonder zal EUI voor het eerst beelden maken van de polen van de zon en van de hogere zonneatmosfeer met tot nog toe ongeziene resolutie. Dit zal onder andere helpen om een beter inzicht te krijgen in het ontstaan en de evolutie van zonne-uitbarstingen, omdat die ernstige gevolgen kunnen hebben op onze technologie, zoals GPS, radiocommunicatie, elektriciteitsnetten en pijpleidingen.

18425199_1738087289551718_4201887066200764636_n

Vluchtmodel van EUI (Copyright: Jean-Philippe Halain).

Het EUI-project is van start gegaan in 2008 onder de wetenschappelijke leiding van de Koninklijke Sterrenwacht van België en de technische leiding van Centre Spatial de Liège. EUI werd ontwikkeld door een Europees consortium.

Links:
EUI website: http://sidc.be/EUI/
EUI Twitter account: https://twitter.com/EuiTelescope
ESA-persbericht: https://www.esa.int/Newsroom/Press_Releases/Call_for_Media_Last_chance_to_view_Europe_s_Solar_Orbiter

Meer foto’s: https://sci.esa.int/web/solar-orbiter/multimedia-gallery