Kom SUN zien! (05.04.2022 – 24.04.2022)

Kom SUN zien! (05.04.2022 – 24.04.2022)


Dit lichtkunstwerk brengt je dichter bij de zon dan ooit tevoren!

Laat je fascineren door de schoonheid van onze dichtstbijzijnde ster met deze levensechte voorstelling van de zon. Een 3D-projectie met state-of-the-art telescoopbeelden op een gigantische, hangende bol van 6 meter doorsnee toont 10 weken uit het leven van onze zon. Rook- en geluidseffecten maken de unieke beleving compleet. Dichter bij de zon kwam je nooit.

SUN  is een installatie van de Britse kunstenaar Alex Rinsler en zonne-expert prof. Robert Walsh (University of Central Lancashire). Met deze installatie in het AfricaMuseum, in samenwerking met het Solar-Terrestrial Centre of Excellence (STCE) in Ukkel, is het spectaculaire kunstwerk voor het eerst buiten het Verenigd Koninkrijk te zien.

De zon en het klimaat

De zon bepaalt het leven en klimaat op deze wereldbol. Door toedoen van de mens verandert het klimaat. De klimaatverandering is een van de grootste uitdagingen voor de mensheid. Het AfricaMuseum en het Solar-Terrestrial Centre of Excellence doen wereldwijd toonaangevend onderzoek naar de zon en het klimaat op aarde. De installatie in de permanente tentoonstelling van het AfricaMuseum laat je hiermee kennis maken.

Het AfricaMuseum stelt projecten voor over de invloed van tropische regenwouden op het klimaat, en over de impact van klimaatverandering op de verspreiding van tropische ziekten en natuurlijke risico’s zoals aardverschuivingen. Het STCE bestudeert variaties van de zon op lange termijn die een invloed hebben op het klimaat op aarde. Het verschil tussen de zonnestraling die op de aarde invalt en de straling die terug de ruimte wordt ingestuurd, is de sleutel tot de klimaatverandering.

Familiezondag

Op zondag 10 april brengen bevlogen vertellers Afrikaanse en Scandinavische verhalen over de zon voor kleine en grote zonne-liefhebbers. Neem een plaatsje bij het lichtkunstwerk en duik in de wereld van aardvarkens, vleermuizen en het noorderlicht tijdens een van de vertelmomenten.
Inschrijven gebeurt ter plaatse.

Praktische informatie

  • 05.04-24.04.2022
  • Installatie in de permanente tentoonstelling van het AfricaMuseum (Kleine Rotonde)
  • Gratis (mits toegangsticket tot het museum)
  • Website

Meet&Greet voor pers

  • (online) interview met de kunstenaar en/of wetenschappers 

Wil je graag meer weten over de inspiratie voor dit lichtkunstwerk, of juist de wetenschappelijke projecten uitspitten, neem dan contact op met onze persdienst. Zij kunnen een (online) interview plannen met de kunstenaar en met wetenschappers betrokken bij het voorgestelde onderzoek.

  • Persbezoek van de installatie

Ook een bezoek met de gelegenheid om foto’s te nemen is mogelijk. Neem contact op.

Meer info en beelden

 

SUN is een samenwerking van
logo's_wit