Lancering van het wetenschappelijk project Val-u-Sun

Lancering van het wetenschappelijk project Val-u-Sun


Zonnewetenschappers van de Koninklijke Sterrenwacht van België lanceren het onderzoeksproject Val-u-Sun. Burgers kunnen zich aanmelden om zonnevlekken te tellen.

Zonnevlekken zijn donkere, ‘koude’ vlekken op het oppervlak van de Zon. Waarnemers over van overal ter wereld tellen zonnevlekken en tekenen ze met de hand na. Meer dan dan 400 jaar geleden deed men dit ook. Dit gebeurd nog steeds met pen en papier om de continuïteit tussen oude en moderne waarnemingen te bewaren. Door dezelfde methode te gebruiken kunnen wetenschappers de zonnevlekken uit het verleden vergelijken met de huidige zonnevlekken. Deze vormen het langst lopende wetenschappelijk archief dat begon met Galileo meer dan 400 jaar geleden.

Burgers kunnen de zonnewetenschappers van de Koninklijke Sterrenwacht van België helpen door zonnevlekken te tellen in de originele tekeningen uit het SIDC-archief. Om deel te nemen aan dit project en voor meer informatie kunt u terecht op de Val-u-Sun website: http://sidc.be/valusun/citizenscience/index.php

spots-rouge