Overlijden van Jan Cuypers, Sterrenkundige and Astrofysicus

Overlijden van Jan Cuypers, Sterrenkundige and Astrofysicus


Geschokt en diep bedroefd, melden wij het plotse heengaan van onze collega en vriend Dr Jan Cuypers. Geboren te Diest op 5 mei 1956, is Jan overleden op 28 februari 2017. Jan was hoofd van de Wetenschappelijke Dienst Astronomie en Astrofysica en hoofd van de Dienst Inlichtingen van de Koninklijke Sterrenwacht van België.

Tijdens de uitvaartdienst werd de volgende tekst voorgelezen.

Beste familie en vrienden,

Over Jan

Vertrouwend… Jan straalde van zelfvertrouwen, vertrouwen in de toekomst en in de wetenschap, gesteund door zijn familie die hij aanbad, en waar hij fier op was.

Fier… Ook fier op de taken en de verantwoordelijkheden die hij had op de Koninklijke Sterrenwacht. Als hoofd van de Inlichtingendienst was hij al jaren “het” gezicht van de Koninklijke Sterrenwacht en werd hij regelmatig door de journalisten en TV-ploegen geïnterviewd om het publiek iets te vertellen ivm. sterrenkunde of de aardwetenschappen. Samen met Hilde en Yves, heeft hij duizenden bezoekers ontvangen en begeleid door de lange gangen, de donkere koepels tot zelfs in het kelderarchief waar de astrofotografische platen opgeborgen liggen.

Tevreden… Als hoofd van de dienst Astronomie & Astrofysica was hij tevreden over de inzet en de productie. Hij wist de groep te loodsen door de tumultueuze wateren van de hogere administratie, evenals door de door hen opgelegde audit. Wij kwamen er goed uit en dat gaf hem voldoening. Hij zorgde voor de administratieve en de financiële opvolging, en gunde zo meer tijd aan anderen om zich te wijden aan het onderzoek.

Toegankelijk… Jan was een wetenschapper die met iedereen kon omgaan, en waarbij iedereen zich gemakkelijk voelde. Zo luiden de talrijke spontane reacties van zijn collega’s en amateur sterrenkundigen, zowel in België als uit het buitenland. 

Het is onverwacht, ondenkbaar en onbegrijpelijk. Dit gaat als een schok door ons heen, van de ene dag op de andere, van het ene ogenblik op het andere, zijn wij jou kwijt. Toch is het zo. Hier laten wij je los, Jan, wij zullen jou nog een heel lange tijd missen!

Je collega’s van de Koninklijke Sterrenwacht van België

Een meer persoonlijke toespraak door een andere collega is te vinden onder deze link.