Ruimteweer – Belg valt in de prijzen

Ruimteweer – Belg valt in de prijzen


berghmans1Sinds 2013 worden jaarlijks ruimteweerprijzen uitgereikt tijdens de European Space Weather Week, een internationaal wetenschappelijk congres. Dit jaar viel een Belg in de prijzen: Dr. David Berghmans, wetenschapper aan de Koninklijke Sterrenwacht van België, kreeg de zogenaamde Marcel Nicolet medaille opgespeld voor zijn bijdrage aan de opbouw en structurering van de ruimteweergemeenschap.

De studie van het ruimteweer is een jonge wetenschappelijke discipline met toenemend belang vanwege de impact van zonnestormen op onze hoog-technologische maatschappij.

berghmans2David Berghmans stond mee aan de wieg van het ruimteweerprogramma in België en Europa. De studie van het ruimteweer kende een boost in de jaren ’90 dankzij de ESA/NASA ruimtemissie SOlar and Heliospheric Observatory (SOHO) waarin België via de EIT-telescoop een belangrijke bijdrage leverde. In het jaar 2000 richtte David Berghmans een Belgisch ruimteweercentrum op waar fundamenteel en toegepast onderzoek werden gebundeld zodat voorspellingen van het ruimteweer tot enkele dagen in de toekomst mogelijk werden gemaakt. Dit centrum is één van de hoekstenen van een wereldwijd netwerk. Het succesverhaal werd verdergezet door deelname in een groot aantal ruimteweerprojecten van de 21ste eeuw.

België heeft, mede dankzij de inspanningen van David Berghmans en zijn team, een plaats veroverd in het ruimteweerlandschap.