[Teaser] Wedstrijd zonsverduistering

[Teaser] Wedstrijd zonsverduistering


swap_eclipse_2020_12_14_logosIeder jaar vinden er tussen 2 en 5 zonsverduisteringen plaats. De PROBA2 satelliet cirkelt al bijna 12 jaar in haar baan en heeft in die periode een heel aantal zonsverduisteringen kunnen waarnemen. Om een zonsverduistering vanop Aarde te bewonderen, moet je op het juiste moment op de juiste plaats zijn. De PROBA2 satelliet daarentegen draait in een baan om de Aarde en bevindt zich zo in een uitgelezen positie om iedere zonsverduistering waar te nemen en zelfs meermaals de schaduw van de maan te doorkruisen. Door de jaren hebben we heel wat beelden van gedeeltelijke, en zelfs ringvormige, zonsverduisteringen verzameld met behulp van de SWAP telescoop aan boord. Deze foto’s zijn niet alleen prachtig zijn om naar te kijken, maar ook nuttig voor de wetenschap.

De volgende zonsverduistering zal op 10 juni 2021 plaatsvinden en zal ook zichtbaar zijn als gedeeltelijke verduistering vanuit België, het land waar de PROBA2 satelliet gebouwd is en van waaruit ze nog steeds wordt bestuurd (zonsverduistering zichtbaar in België tussen 11:17 en 13:25 plaatselijke tijd, maximum om 12:19 plaatselijke tijd). Voor deze speciale gelegenheid daagt het PROBA2 Science Center, dat zich in de Koninklijke Sterrenwacht van België bevindt, jullie uit met een fotowedstrijd!

Om foto’s van een zonsverduistering te nemen, heb je het juiste materiaal nodig. Met het blote oog naar de zon kijken is zeer schadelijk. Geen zorgen, zoals steeds zullen wij voor beelden van de zonsverduistering zorgen met behulp van de SWAP EUV telescoop. Deze keer zullen we echter ook een speciale foto verspreiden waarin extra informatie is verborgen. Indien je erin slaagt om de geheime boodschap in ons zonnebeeld te ontcijferen, maak je kans op een rondleiding van het PROBA2 Science Center en de rest van de Sterrenwacht. Meer info volgt op die pagina!

Link: https://proba2.sidc.be/EclipseChallenge