Twee evenementen in juni 2022 over asteroïden, de zon en het ruimteonderzoek

Twee evenementen in juni 2022 over asteroïden, de zon en het ruimteonderzoek


In juni 2022 zal de Koninklijke Sterrenwacht van België aan twee evenementen deelnemen, waarbij hij zijn activiteiten in verband met asteroïden, planetaire verdediging, zonnefysica en ruimteonderzoek zal voorstellen. Het eerste evenement zal op 23 juni in het Museum voor Natuurwetenschappen te Brussel plaatsvinden. Het tweede evenement zal op 24 en 25 juni plaatsvinden op het Summer Space Festival.

“From Asteroid Impacts to Planetary Defence” – Evenement in het Museum voor Natuurwetenschappen op 23 juni

Created with GIMP

Op donderdag 23 juni 2022, vanaf 16u30, organiseert de Koninklijke Sterrenwacht van België in het Museum voor Natuurwetenschappen een publieksevenement over de inslagen van asteroïden, de uitdagingen die ons te wachten staan om ons ertegen te beschermen en de toekomstige ESA-missie Hera, waaraan de Sterrenwacht deelneemt met zijn GRASS-gravimeter. Dit evenement zal in het Engels zijn.

Tijdens dit evenement zullen bezoekers meer te weten komen over het verhaal van de inslag van een asteroïde die 66 miljoen jaar geleden een einde maakte aan het rijk der dinosaurussen, en over de komende Hera-missie van de European Space Agency (ESA), het Europese ruimteschip voor planetaire verdediging! De Hera-missie, die in oktober 2024 gelanceerd wordt, zal een dubbele asteroïde bezoeken. De Sterrenwacht neemt aan deze missie deel met zijn ultramoderne GRASS-gravimeter, die de allereerste gravimeter op een asteroïde zal zijn.

Het publiek zal ook een unieke kans krijgen om exclusieve informatie te krijgen van deskundigen op het gebied van wetenschap en technologie inzake de inslag van asteroïden en planetaire verdediging. Het evenement is gratis, maar inschrijving is vereist vanwege de beperkte capaciteit van de zaal.

Praktische informatie

Evenement: “From Asteroid Impacts to Planetary Defence” (evenement in het Engels)

Datum: 23 juni 2022 van 16:30 tot 21:30

Plaats: Museum voor Natuurwetenschappen (Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen)

Gratis evenement. Inschrijving verplicht.

Inschrijving: https://impacts2planetarydefense.eventbrite.com

Contact:

Dr Özgür Karatekin

E-mail : ozgur.karatekin@oma.be

Summer Space Festival – Evenement op 24 en 25 juni

Na het evenement in het Museum voor Natuurwetenschappen gaat de Sterrenwacht naar het Summer Space Festival, dat op 24 en 25 juni plaatsvindt in SeeU in Brussel. De Koninklijke Sterrenwacht van België is een partner in dit evenement.

Het Summer Space Festival is een initiatief dat is opgezet door jonge ruimteliefhebbers om het publiek te inspireren, bewust te maken van ruimteactiviteiten en het ruimte-initiatief in België, Luxemburg en de noordelijke regio van Frankrijk te promoten. Dit jaar wordt de tweede editie van het Summer Space Festival geweest en het evenement zal twee dagen duren.

278568887_308418214698091_843669619593636296_n

De eerste dag zal een netwerkevenement zijn uitsluitend voor studenten en jonge professionelen. Het zal hen de gelegenheid geven meer te weten te komen over de ruimtevaartsector en deskundigen te ontmoeten die in deze sector werkzaam zijn. Inschrijven is verplicht en kost 18 euro (deze kost omvat snacks, lunch en avondcocktail). Op dit netwerkevenement zal Özgür Karatekin, een onderzoeker van de Sterrenwacht, een workshop geven over planetair e verdediging tegen asteroïden.

De tweede dag is gratis en open voor het publiek zonder inschrijving. De activiteiten worden aangeboden in het Frans, Nederlands en Engels. Bezoekers krijgen opnieuw de gelegenheid om de activiteiten van de Sterrenwacht in verband met asteroïden en de Hera-missie te ontdekken. In het kader van de Franstalige activiteiten zal Véronique Dehant, onderzoeker van de Sterrenwacht, ook deelnemen aan een panelgesprek die om 11u30 zal plaatsvinden.

In het kader van de Nederlandstalige activiteiten zullen Petra Vanlommel en Elke D’Huys van de Sterrenwacht en het STCE ook lezingen geven: “Noordenlicht: hemelse wetenschap” om 11u30 en “Alarm, een zonnestorm op komst!” om 12u.

Praktische informatie

Evenement: Summer Space Festival

Data: Workshop op 24 juni van 9u tot 21u. Festival (dag voor het grote publiek) op 25 juni van 9u tot 22u30.

Plaats: SeeU in Elsene (Fritz Toussaintstraat 8, 1050 Brussel).

Prijs/registratie:

Geen inschrijving voor de festivaldag (zaterdag). Gratis evenement.

Inschrijving verplicht voor de workshopdag (vrijdag). Registratiekost van 18 € (inclusief maaltijden en cocktail).

Meer informatie: https://summerspacefestival.fr/en

Ask Tim Van Hoolst if there is no better translation of “planetary defence against asteroids”