Veertiende “Europese Week van het Ruimteweer” (ESWW14)

Veertiende “Europese Week van het Ruimteweer” (ESWW14)


ontwerp logo 01Vanaf 27 november to en met 1 december, zal de 14de “Europese Week van het Ruimteweer” (ESWW: European Space Weather Week) plaatsvinden op Oostende (Kursaal) in België.

De  ESWW is één van de belangrijkste internationale conferenties inzake ruimteweer. De organisatie is reeds voor de twaalfde keer in handen van het Solar-Terrestrial Centre of Excellence (STCE). Eens te meer zullen meer dan 400 wetenschappers, ingenieurs, satelliet operatoren, technici uit de elektriciteitssector, communicatie specialisten… van over de hele wereld naar Oostende komen om er de laatste ontwikkelingen te bespreken in het domein van de zonneactiviteit en hoe deze de omgeving van de Aarde en onze technologieën beïnvloedt. De ESWW biedt een uitgelezen mogelijkheid om kennis en ideeën uit te wisselen zodat de ruimteweerdiensten verbeterd kunnen worden en we ons beter kunnen voorbereiden op de gevolgen van een extreme zonnestorm.

Sinds 2013 worden drie prestigieuze ruimteweermedailles uitgereikt tijdens de jaarlijkse ESWW. De eerste medaille beloont een jonge onderzoeker of onderzoekster voor belangrijke bijdragen in het domein van ruimteweeronderzoek of -diensten, een andere is voor het behalen van opmerkelijke wetenschappelijke of technologische resultaten, en een derde wordt uitgereikt voor bijzondere inspanningen in de structurering van de ruimteweergemeenschap op een internationaal niveau. De 5de ceremonie voor de uitreiking van de ESWW medailles zal plaatsvinden op maandag 27 november om 18:45.

Tijdens de ESWW van dit jaar zal ook de belangrijke bijdrage van de Noorse fysicus Kristian Birkeland benadrukt worden. Hij was de eerste wetenschapper die het verband legde tussen de zon en het poollicht, en wiens werk tevens de basis vormde voor de moderne ruimtewetenschap. Birkeland’s theorieën over het poollicht en de elektrische stromen in de aardatmosfeer werden uiteindelijk bevestigd in de jaren 60 toen satellieten beschikbaar werden. Als eerbetoon aan één van de grootste wetenschappers in het ruimteonderzoek werd zijn naam gegeven aan één van de drie ESWW medailles. Er is ook een bijzondere lezing aan hem gewijd op dinsdag 28 november om 09:00, en een demo van het planeterrella op woensdag 29 november (17:00-18:30).

De pers is van harte welkom op elk van deze evenementen.

Website: http://www.stce.be/esww14/

Contacten:

Ronald Van der Linden (0496 77 45 04 ; Ronald.VanderLinden at oma.be)
Jan Janssens (0474 98 97 63 ; jan.janssens at oma.be)
Petra Vanlommel (0474 59 22 23 ; petra.vanlommel at oma.be)

STCE – http://www.stce.be/