DART: de Koninklijke Sterrenwacht van België neemt deel aan een planetaire verdedigingsmissie van NASA

DART: de Koninklijke Sterrenwacht van België neemt deel aan een planetaire verdedigingsmissie van NASA


Brussel, 22 november 2021 – Op 24 november 2021, om ongeveer 7.20 uur lokale Belgische tijd, zal de DART-ruimtesonde van NASA gelanceerd worden vanaf de Vandenberg Space Force basis in Californië (VS). DART is onderdeel van een planetaire verdedigingsmissie tegen asteroïden. De Koninklijke Sterrenwacht van België is bij deze missie betrokken. De DART-gegevens zullen onder meer worden gebruikt ter voorbereiding van de toekomstige ESA-missie Hera, waaraan de Sterrenwacht deelneemt met zijn GRASS-gravimeter.

De DART-missie, die staat voor Double Asteroid Redirection Test, heeft tot doel na te gaan of een ruimteschip een asteroïde voldoende kan afbuigen door neer te storten op haar oppervlak, zodat ze niet langer een bedreiging vormt voor de aarde. Minder dan een jaar na de lancering, tussen 26 september en 1 oktober 2022, zal DART een binair asteroïdensysteem naderen dat bestaat uit Didymos, een asteroïde met een diameter van 780 m, en Dimorphos, die 160 m lang en dus groter dan een voetbalstadion is.

DART zal op de asteroïde Dimorphos botsen met een snelheid van 24 000 km/u, of 6,6 km per seconde. Deze botsing zal de omlooptijd van Dimorphos rond Didymos veranderen, wat vanaf de aarde gemeten zal worden. Deze meting zal wetenschappers een aanwijzing geven over de beste manier om een asteroïde van zijn baan af te buigen.

Özgür Karatekin en zijn team van de Koninklijke Sterrenwacht van België zijn betrokken bij de DART-missie die een onderdeel is van de internationale samenwerking Asteroid Impact and Deflection Assessment (AIDA). NASA en ESA, met de Hera-missie die in 2024 gelanceerd moet worden, maken deel uit van de AIDA-samenwerking.

Enkele cijfers en informatie over de DART-missie van NASA

Enkele cijfers en informatie over de DART-missie van NASA

Wetenschappers van de Sterrenwacht zullen deelnemen aan de verwerking van de DART-gegevens. De analyse van de gegevens van deze missie zal hen in staat stellen de binnenkant van asteroïden beter te begrijpen, wat een van de studieobjecten is van de Europese projecten PIONEERS (Planetary Instruments based on Optical technologies for an iNnovative European Exploration using Rotational Seismology) en NEO-MAPP (Near-Earth Object Modelling and Payloads for Protection), waaraan de Sterrenwacht bijdraagt. De ervaring met DART zal ook helpen bij de voorbereiding van de volgende missie, Hera. Deze missie zal de GRASS-gravimeter, die door de Sterrenwacht met zijn Spaanse industriële partner EMXYS is ontwikkeld, aan boord hebben.

Het onderzoek rond deze missie van de Koninklijke Sterrenwacht van België wordt gefinancierd door het Federaal Wetenschapsbeleid (Belspo) met steun van het PRODEX-programma van ESA. De programma’s PIONEERS en NEO-MAPP zijn gefinancierd door het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020 van de Europese Unie.

Meer informatie:

Perskit van de DART-missie (in het Engels): https://dart.jhuapl.edu/Press-Kit/index.php
Website van het PIONEERS-project : https://h2020-pioneers.eu/
Website van het NEO-MAPP-project : https://neomapp.eu/

Contacten:

Guillaume Noiset (NL, FR, EN)
E-mail: guillaume.noiset AT oma.be

Özgür Karatekin (FR, EN)
E-mail: ozgur.karatekin AT oma.be