De EGU Runcorn-Florensky medaille 2019 werd toegekend aan Tim Van Hoolst

De EGU Runcorn-Florensky medaille 2019 werd toegekend aan Tim Van Hoolst


Tim van Hoolst, projectleider in de planetologie aan de Koninklijke Sterrenwacht van België, won de Runcorn-Florensky-medaille van 2019 van de European Geosciences Union voor zijn baanbrekende bijdragen op het gebied van geodesie en geofysica van de terrestrische planeten en satellieten en voor leiderschap in planetaire geodesie.

Zijn onderzoeksgebied is de rotatie en getijden van planeten en satellieten en hoe deze kunnen worden gebruikt om de interne structuur van de planeet te onderzoeken. Hij neemt deel aan talrijke ruimtemissies zoals BepiColombo naar Mercury en JUICE (Jupiter ICy moons Explorer) naar de Galileïsche manen van Jupiter, waarin hij voorzitter is van de werkgroep over de interne opbouw en geofysica van de manen. Hij is ook Co-I van ExoMars 2020, waarin LaRa, een radio-wetenschappelijk instrument waarvan de Sterrenwacht PI is, zal worden geïntegreerd.

Een van de belangrijkste bijdragen van Van Hoolst is het begrijpen van de rotatiedynamica van Mercurius en van ijsmanen met een oceaan onder hun oppervlak, die dieper liggende lagen ontkoppelt van de vaste maar vervormbare ijskorst. Van Hoolst en zijn team hebben ook gewerkt aan het bepalen van de interne structuur van Mars.