De zon in een oogopslag – Infografieken scholenwedstrijd

De zon in een oogopslag – Infografieken scholenwedstrijd


ESTContest_Poster_Belgium_Dutch2

Het European Solar Telescope (EST) project organiseert een internationale wedstrijd voor secundaire scholen genaamd “De zon in een oogopslag”. Leerlingen van 14 tot 16 jaar oud en vanuit heel Europa worden uitgedaagd om een infografiek te creëren over een onderwerp dat verband houdt met onze ster en zo de EST Solarpedia, een vrij toegankelijke educationele hulpbron over de zon, te helpen uitbouwen.

De European Association for Solar Telescopes (EAST) verenigt een groep onderzoeksinstituten van 18 Europese landen, waaronder het STCE vertegenwoordigd door de Koninklijke Sterrenwacht van België (KSB), die een uitgebreide expertise hebben in het bestuderen van de zon. Het doel van de EAST is te verzekeren dat Europese zonne-onderzoekers toegang hebben tot hoge-resolutie waarnemingsfaciliteiten op Aarde en van wereldklasse, en promoot daarom de ontwikkeling, bouw en het uitbaten van de state-of-the-art European Solar Telescope op de Canarische Eilanden.

Deelnemers wordt gevraagd een infografiek te ontwerpen waarin de zon de hoofdrol speelt. Een infografiek is een combinatie van beelden, grafieken, en een minimale hoeveelheid aan tekst die samen een eenvoudig verstaanbaar overzicht geven van een onderwerp, in dit geval in verband met de zon of zonne-telescopen. De twee beste ontwerpen winnen een reis naar Tenerife (Canarische Eilanden, Spanje) om de Teide Sterrenwacht en de Europese zonne-telescopen die daar uitgebaat worden, te bezoeken! De derde prijs is een H-alpha zonne-telescoop.

De wedstrijd staat open voor scholen uit alle Europese landen, alsook Andorra, Ijsland, Liechtenstein, Noorwegen, Zwitserland en het VK. Groepen van 4 studenten uit de studiejaren die overeenkomen met de leeftijden 14 tot 16 jaar kunnen deelnemen onder begeleiding van een leerkracht. Die leerkracht wordt aangemoedigd andere leerkrachten te betrekken bij dit project dat een unieke kans biedt om onderzoek te combineren in fysica, wiskunde, chemie, biologie, kunst, computerwetenschappen, Engels, en zelfs geschiedenis!

De begeleidende leerkracht moet het team voor 30 oktober 2021 registeren om te kunnen deelnemen aan de wedstrijd. Deelname is gratis. Ontwerpen kunnen ingediend worden zodra de registratie is voltooid. De deadline voor het inleveren van het ontwerp is 20 december 2021. De winnende ontwerpen zullen uiterlijk op 28
januari 2022 op de EST-website en sociale mediaprofielen worden aangekondigd.

Robbe Vansintjan, STCE: ‘De Zon is de enige ster die we tot in zo een detail kunnen observeren. Het is belangrijk dat we onze eigen ster leren begrijpen, meer te weten komen over het magnetisch veld, zonneuitbarstingen en we inzien hoe sterk we ermee verbonden zijn. Met deze wedstrijd willen we jongeren laten zien hoe boeiend zonneonderzoek is.’  

Ga voor verdere informatie en registratie naar https://est-east.eu/contest.