Nieuwe beurs van de European Research Council voor de studie van het binnenste van de aarde

Nieuwe beurs van de European Research Council voor de studie van het binnenste van de aarde


Op 11 oktober 2019 kondigde de European Research Council (ERC) de toekenning van nieuwe Synergy Grants aan Europese onderzoekers aan. Eén van de laureaten is Dr. Véronique Dehant, onderzoeker aan de Koninklijke Sterrenwacht van België, voor het GRACEFUL-project (GRavimetry, mAgnetism and CorE Flow).

Dit is de tweede ERC-beurs die aan Véronique Dehant wordt toegekend. Haar eerste beurs (ERC Advanced Grant) kreeg ze in 2015 voor het “RotaNut”-project (Rotation and Nutation of a wobbly Earth). Deze financiering heeft haar en haar team de gelegenheid gegeven om de fysica van de vloeibare kern van de aarde beter te begrijpen door de rotatie van de aarde te bestuderen.

De ERC Synergy Grant voor het GRACEFUL project werd toegekend aan Véronique Dehant, Anny Casenave (LEGOS – Laboratoire d’Études en Géophysique et Océanographie Spatiales, Observatoire Midi-Pyrénées, Frankrijk) en Mioara Mandea (CNES – Centre national d’études spatiales, Frankrijk). Het doel van GRACEFUL is om het binnenste van de aarde te onderzoeken door het synergetische gebruik van waarnemingen van het magnetisch veld, het gravitatieveld en de rotatie van de aarde, onderzoeksdomeinen waarin de laureaten experts zijn (A. Cazenave in het zwaartekrachtveld, M. Mandea in het geomagnetisme en V. Dehant in de rotatie van de aarde). Ze hopen nieuwe inzichten te krijgen in processen die in de vloeibare kern van de aarde en aan de grens tussen de kern en de mantel van de aarde aan het werk zijn.

Meer informatie op de ERC- website: http://erc.europa.eu/news/erc-2019-synergy-grants-results

Van links naar rechts: Anny Cazenave, Mioara Mandea en Véronique Dehant. Zij zijn de laureaten van de ERC Synergy Grant voor het project GRACEFUL (GRavimetry, mAgnetism and CorE Flow).