Seismische activiteit in België en grensgebieden in 2021

Seismische activiteit in België en grensgebieden in 2021


In 2021 werden 257 aardbevingen en 12 geïnduceerde aardbevingen gelokaliseerd door de Koninklijke Sterrenwacht van België in of nabij België. Twee aardbevingen werden gevoeld op Belgisch grondgebied.

In 2021 vonden er 257 natuurlijke aardbevingen plaats in de zone tussen 1° en 8° oosterlengte en 49° en 52° noorderbreedte (Figuur 1). In dezelfde periode detecteerde de Koninklijke Sterrenwacht van België (KSB) ook 12 geïnduceerde gebeurtenissen, 367 explosies in steengroeves en minstens 6 gecontroleerde ontploffingen op zee uitgevoerd door de Belgische, Nederlandse of Franse Zeemacht om oude bommen uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog te vernietigen. De aardbevingscatalogus voor 2021 is volledig voor natuurlijke aardbevingen met een lokale magnitude boven 1,5 en bevat een selectie van steengroeve-ontploffingen voor het verwijderen van (rots)massa in groeves, en van geïnduceerde aardbevingen veroorzaakt door menselijke activiteiten, zoals geothermische exploitatie.

Van de 257 gemeten natuurlijke aardbevingen vonden er:

  • 31 plaats op het grondgebied van België
  • 2 op grondgebied Frankrijk
  • 17 op grondgebied Nederland
  • 207 op grondgebied Duitsland

In 2021 deed de grootste door de KSB gemeten seismische activiteit zich voor in een straal van 1,5 km rond het dorp Rott in het Eifelgebergte net over de Duitse grens. Tijdens deze seismische sequentie werden 126 aardbevingen gelokaliseerd op een gemiddelde diepte van 9,7 km onder het aardoppervlak. Zeven aardbevingen van deze reeks werden gevoeld door de plaatselijke bevolking, die spontaan de online vragenlijst “Heeft U een aardbeving gevoeld?”, een samenwerking tussen de KSB en het Duitse aardbevingsstation Bensberg, beantwoordde. De twee grootste gebeurtenissen, die plaatsvonden op 2 en 14 januari 2021, hadden beide een lokale magnitude van 2,6 en werden gevoeld van Rott tot in de steden Aken (Duitsland) en Eupen.

De grootste aardbevingen die in 2021 op Belgisch grondgebied werden geregistreerd, deden zich voor op 20 juni 2021 in Dampremy bij Charleroi en op 28 augustus 2021 in Baelen bij Eupen. Beide gebeurtenissen hadden een lokale magnitude van 1,7 en werden niet gevoeld door de lokale bevolking. De 12 gemeten geïnduceerde gebeurtenissen houden verband met een diepeaardwarmteproject in Dessel. Het seismisch meetnet van de KSB is in 2021 volledig operationeel gebleven en omvat momenteel 30 seismometer- en 18 accelerometerstations.

Ter vergelijking: in 2020 werden 52 aardbevingen geregistreerd in en rond België. De grootste aardbeving was toen de aardbeving van 5 mei 2020 in Modave met een lokale magnitude van 1,7.

Kaart van België en grensgebieden met aardbevingen gelokaliseerd in 2021.

Figuur 1: Seismische gebeurtenissen geregistreerd in 2021 door het Belgisch Seismisch Netwerk beheerd door de Koninklijke Sterrenwacht van België.

Informatie:
Michel Van Camp, diensthoofd: michel.vancamp AT oma.be (FR + NL)
Koen Van Noten: koen.vannoten AT oma.be (NL)
Kris Vanneste: kris.vanneste AT oma.be (NL)
Thomas Lecocq: thomas.lecocq AT oma.be (FR)