Soapbox Science: wetenschapsters in België spreken live over hun onderzoek op sociale media

Soapbox Science: wetenschapsters in België spreken live over hun onderzoek op sociale media


Op zaterdag 10 oktober, van 14u tot 17u10 zullen zeven wetenschapsters u vertellen over hun onderzoek tijdens het eerste Soapbox Science-evenement in België, dat dit jaar uitzonderlijk online zal worden gehouden vanwege COVID-19.

Soapbox Science LogoSoapbox Science is een wetenschappelijk outreach initiatief dat tot doel heeft de zichtbaarheid van vrouwen in de wetenschap en hun onderzoek te bevorderen door hen de opportuniteit te geven om mensen op publieke plaatsen te bereiken. Soapbox Science-evenementen transformeren openbare ruimtes in discussiefora (naar het voorbeeld van de Speaker’s Corner in Hyde Park) waar vrouwelijke (iedereen die zich als vrouw identificeert) wetenschappers op hun “zeepkisten” over hun onderzoek kunnen praten met de voorbijgangers.

Waarom vrouwelijke wetenschappers? Zelfs vandaag de dag vormen vrouwelijke wetenschappers een minderheid in het onderzoeksveld, en hun relatieve aantal neemt af naarmate de anciënniteit in het veld toeneemt. Recent onderzoek toont aan dat vrouwen al op zeer jonge leeftijd met veel obstakels te maken hebben, met name door maatschappelijk gekoesterde stereotypen en vooroordelen die verband houden met het imago van de wetenschapper.

Om die redenen richt Soapbox Science zich op het aanpakken van stereotypen door aan het publiek te laten zien dat een wetenschapper niet noodzakelijk een “oude blanke man” is, en dat iedereen de mogelijkheid heeft om op een interactieve manier van de wetenschap te genieten.

Soapbox Science werd in 2011 in Londen opgericht door Dr. Seirian Sumner, van de Universiteit van Bristol, en Dr. Nathalie Pettorelli, van de Zoological Society of London. Het concept groeide verder met groot internationaal succes, met al 42 evenementen in 13 landen in 2019.

Soapbox Science Brussels 2020 wordt het allereerste Soapbox Science-evenement in België en voegt ons land toe aan de groeiende lijst. Door de uitbraak van COVID-19 zal het evenement echter online worden gehouden via livestream op het Soapbox Science Brussels YouTube-kanaal en Facebook-pagina, in plaats van in de straten van Brussel. Elke spreker zal zijn onderzoek bespreken en vragen van het publiek live beantwoorden gedurende 20 minuten, met voordrachten in het Frans, Nederlands en Engels. Volg alle updates op Twitter @SoapboxscienceB. Kom zeker even kijken om ze te horen praten en hun fascinerend en baanbrekend onderzoek te ontdekken!

Volg Soapbox Science Brussels 2020 live op 10 oktober vanaf 14u op het Soapbox Science Brussels YouTube kanaal: https://bit.ly/33wJRtP en de Facebook-pagina: https://www.facebook.com/SoapboxScienceBrussels/

Details over het evenement: http://soapboxscience.org/soapbox-science-2020-brussels/

Soapbox Science Brussels is gesteund door de Koninklijke Sterrenwacht van België, het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie en Europlanet Benelux.

Contact:
Soapbox Science Brussels
Email: soapboxsciencebrussels AT oma.be
Facebook: https://www.facebook.com/SoapboxScienceBrussels
Twitter: @SoapboxscienceB
Tel:

  • Lê Binh San PHAM (FR/EN): 0499/39 07 65
  • Karolien LEFEVER (NL/EN): 0471/66 53 50

SoapBox-ProgrammeFlyer