Succesvolle testcampagne voor het GRASS-instrument

Succesvolle testcampagne voor het GRASS-instrument


Het GRASS-instrument (GRAvimeter for Small Solar system bodies, gravimeter voor kleine lichamen uit het zonnestelsel), ontwikkeld als onderdeel van de Hera-missie van ESA, heeft onlangs zijn milieutestcampagne geslaagd.

Uit de testen uitgevoerd in het laboratorium voor mechanische systemen van ESA bleken dat GRASS de vijandige omgeving van de ruimte en de intense trillingen van de lancering kan weerstaan.

GRASS, dat L-vormig is en de grootte heeft van twee harde schijven, is ontwikkeld door de Koninklijke Sterrenwacht van België in samenwerking met het Spaanse bedrijf EMXYS. Het wordt het eerste instrument dat rechtstreeks de zwaartekracht op het oppervlak van een asteroïde meet. De gravimeter wordt geplaatst op het oppervlak van de asteroïde Dimorphos (ongeveer even groot als het Colosseum in Rome) aan boord van de CubeSat Juventas. Deze CubeSat zal worden ingezet vanuit ESA’s Hera-missie, een planetaire verdedigingsmissie rond de binaire asteroïde Didymos. Het instrument zal extreem lage zwaartekrachtniveaus meten, minder dan een miljoenste van die van de aarde.

Zie het persbericht van ESA (in het Engels) voor meer informatie: https://www.esa.int/Space_Safety/Hera/Instrument_to_measure_asteroid_gravity_tested_for_space.

Het GRASS-gravimeter op een shaker. Copyright: ESA/EMXYS.

Het GRASS-gravimeter op een shaker. Copyright: ESA/EMXYS.