Véronique Dehant ontvangt de Prix Quinquennal van het FNRS in Bozar

Véronique Dehant ontvangt de Prix Quinquennal van het FNRS in Bozar


Véronique Dehant, onderzoekster aan de Koninklijke Sterrenwacht van België, heeft onlangs officieel de Dr. De Leeuw-Damry-Bourlartprijs in exacte fundamentele wetenschappen ontvangen, een van de vijf Prix Quinquennaux van het FNRS (Fonds de la Recherche Scientifique).

De overhandiging van de prijzen heeft plaatsgehad op maandag 4 oktober om 10 uur in het Paleis voor Schone Kunsten (Bozar) in aanwezigheid van Koning Filip. Het was de gelegenheid om de vijf nieuwe laureaten van de Prix Quinquennaux van het FNRS te huldigen, evenals de vijf laureaten van de Excellentieprijzen van het FWO. De Prix Quinquennaux waren toegekend op 14 september 2020, maar omwille van de Covid-crisis was de officiële plechtigheid uitgesteld tot 2021.

Aan de hand van zijn Prix Quinquennaux wil het FNRS elke vijf jaar uitzonderlijke verwezenlijkingen en loopbanen bekronen van vorsers van de Fédération Wallonie-Bruxelles uit verschillende disciplines (exacte wetenschappen, biomedische wetenschappen, menswetenschappen en sociale wetenschappen).

De Prix Quinquennal van het FNRS die aan Véronique Dehant toegekend werd, benadrukt het belang van haar onderzoek op het domein van de rotatie en het inwendige van de aarde, aardse planeten en manen, evenals haar sleutelrol in de ontwikkeling van ruimtemissies en instrumenten, zoals RISE aan boord van de InSight-missie van de NASA, en LaRa aan boord van de tweede ExoMars-missie van de ESA, waarvan de lancering in 2022 voorzien is.