Volg de zonsverduistering van 10 juni 2021

Volg de zonsverduistering van 10 juni 2021


sun-332141_1280

Op donderdag 10 juni 2021 vindt er een ringvormige zonsverduistering plaats, die in heel België gedeeltelijk zichtbaar zal zijn. In Ukkel zal de verduistering zichtbaar zijn tussen 11u17 (eerste contact) en 13u25 (laatste contact) met het maximum om 12u19 in Belgische tijd (UTC + 2u). Op dat moment zal er in Brussel ongeveer 26% van de diameter van de zon bedekt worden door de maan.

Let op: kijk nooit rechtstreeks in de zon maar gebruik eclipsbrilletjes om de verduistering waar te nemen.

Voor de zichtbaarheid van de verduistering in andere streken in België kan u onze webpagina raadplegen: http://robinfo.oma.be/nl/astro-info/verduisteringen/verduisteringen-2021/#verduistering-10-juni-2021

Instrumenten beheerd door de Sterrenwacht zullen de zonsverduistering waarnemen. Dit is het geval met de SWAP-camera en de LYRA-radiometer aan boord van de PROBA2-satelliet. Deze instrumenten hebben ook vele andere verduisteringen waargenomen sinds de lancering van PROBA2 in 2009.

Als het weer toelaat, zal de verduistering live worden uitgezonden door de zonnetelescopen te Ukkel via deze link: https://wwwbis.sidc.be/uset/Eclipse2021/index.php. De live beelden zullen in verschillende golflengten worden gemaakt (“White light”, “H-Alpha” en “Calcium”). Naast het prachtige schouwspel van de gedeeltelijke verduistering kunnen op de zonneschijf ook verschillende structuren zichtbaar zijn die verband houden met de magnetische activiteit van de zon, zoals zonnevlekken of zonnevlammen. De zonnetelescopen van de Koninklijke Sterrenwacht van België te Ukkel (USET: http://sidc.be/uset/) worden dagelijks gebruikt om de zonneactiviteit te volgen en te bestuderen.

Op die dag zal er ook een wedstrijd georganiseerd worden door het team van het PROBA2 Data Center van de Koninklijke Sterrenwacht van België. Voor meer informatie, ga op 10 juni naar deze webpagina: https://proba2.sidc.be/EclipseChallenge