ESCAPE – Het temmen van het data beest

ESCAPE – Het temmen van het data beest


ESCAPE - logoESCAPE staat voor ‘European Science Cluster of Astronomy and Particle physics ESFRI research infrastructures’. Het is een internationaal project ondersteund door de Europese Commissie ter bevordering van de implementatie van de European Open Science Cloud (EOSC). EOSC is een cloud die universele toegang verleent tot onderzoeksdata in Europa via een online platform waar alle Europese onderzoekers de mogelijkheid hebben om data van andere wetenschappers te vinden en te hergebruiken, en er hun eigen data te delen en te analyseren.

De komende jaren wordt er inderdaad een zondvloed aan data verwacht afkomstig van astronomie-gerelateerde projecten en van instituten die via deeltjesversnellers onderzoek doen naar de fysica van elementaire deeltjes. In het bijzonder van die projecten en instellingen waar het European Strategy Forum on Research Infrastructures (ESFRI) voorrang aan geeft, en van andere projecten van wereldformaat, wordt verwacht dat ze enorme stromen en hoeveelheden data gaan produceren.

ESCAPE heeft als doel een samenwerking tot stand te brengen tussen de bestaande ESFRI faciliteiten en een functionele link te implementeren tussen de betrokken ESFRI projecten en het EOSC initiatief. Hierbij worden dan onderzoeken gecombineerd van de meest grootschalige structuren in het waarneembare heelal tot de meest fundamentele deeltjes.

Een artistieke voorstelling van de European Solar Telescope (EST). Copyright: EST

Een artistieke voorstelling van de European Solar Telescope (EST). Copyright: EST.

Een van de betrokken ESFRI is de European Solar Telescope (EST). De Koninklijke Sterrenwacht van België (KSB), als partner in het H2020 ESCAPE project, zal bijdragen aan de inspanning om de EST te koppelen aan de EOSC via het Virtual Observatory kader. De Solar Virtual Observatory en de JHelioviewer software ontwikkeld door de KSB zullen een sleutelrol vervullen in deze inspanning.

Meer informatie over het ESCAPE project is te vinden in het bijhorende persbericht op https://indico.in2p3.fr/event/18279/ (5 talen).