9 en 10 September: Opendeurdagen op het station voor radio-astronomie te Humain

9 en 10 September: Opendeurdagen op het station voor radio-astronomie te Humain


Blokkeer het weekend van 9 en 10 september 2023 alvast in je agenda! Vergezel ons in het radio-astronomiestation in Humain, in Wallonië, om ons rijke en diverse Belgische erfgoed te vieren.

[UPDATE 6/9/2023] update Map van de site en de activiteiten en accesmap toegevoegd.

Dit station werd opgericht in 1953 door de Koninklijke Sterrenwacht van België om er de allereerste radiotelescopen te plaatsen die de zon observeren. In de jaren ‘60 werd een zonne-interferometer gebouwd met 44 radiotelescopen, die werden uitgebaat tot in 2001. Vandaag is het station nog steeds de thuisbasis van radio- en optische instrumenten die de hemel, de zon, de omgeving van de aarde en haar atmosfeer bestuderen.

Dit is de allereerste keer dat het station zijn deuren opent voor het publiek! Een unieke kans om te wandelen langs de noord-zuid en oost-west assen van de oude interferometer, de oude controlekamer ervan te bezoeken, de geschiedenis van de site en haar waarnemingen te ontdekken, en alles te weten te komen over de wetenschappelijke activiteiten van vandaag. Met toestemming van SONUMA zullen we ook een video uit hun archieven laten zien.

Ook voor kinderen zijn er activiteiten voorzien. Breng je familie, vrienden en buren mee om samen een indrukwekkend ruimte-avontuur te beleven!

Data: 9-10 september 2023
Uren: 10u-18u
Adres: Rue de l’Observatoire, 6900 Marche en Famenne
Foodtrucks zijn ter plaatse beschikbaar.
Vrije toegang. Geen reservering.

Hoe bereikt u het radio-astronomie station van Humain?

Het adres van het station is Rue de l’Observatoire, 6900 Marche en Famenne.
De kaart hieronder toont de omgeving.

plan_acces

Met de auto

Opgelet: de rue de l’Observatoire (in het rood) is afgesloten voor alle verkeer en voorbehouden voor de hulpdiensten. Komende uit de richting van Marche en Marloie, volgt u de panelen die de weg naar het station aangeven.

Er is uitsluitend parking voorzien op de rue Louis Banneux (in het blauw), die ook afgesloten is van doorgaand verkeer en enkel gebruik zal worden voor dit doel. Deze parking heeft éénrichtingsverkeer met een uitgang aan de kant van het station. Er is een ingang aan de kant van Rochefort (Ingang 1), en eentje in het midden, indien u vanuit de rue du Gerny komt (Ingang 2). Dit zal worden aangeduid op panelen. Via de rue du Gerny kan u terugkeren naar Humain, Marche, Marloie of Rochefort.

Vanop de parking kan u via de rue du Gerny het station binnenwandelen (zie kaart).

Met het openbaar vervoer en de fiets

Het dichtstbijzijnde treinstation is Marloie. Van daaruit kan u naar het radio-astronomie station fietsen, rekening houdend met de wegen die zijn afgesloten voor alle verkeer.
Fietsen zijn welkom op de site, indien u voorzichtig bent voor de voetgangers. Fietsen kunnen gestald worden op het gras, maar er is geen bewaking voorzien en ook geen mogelijkheid om ze ergens aan vast te maken.

Sitemap

FlyerNLSONUMA_RGB_300In samenwerking met de SONUMA voor historische videoarchieven.