Seismische activiteit in België en grensgebieden in 2020

Seismische activiteit in België en grensgebieden in 2020


In 2020 werden 52 aardbevingen en 11 geïnduceerde aardbevingen gelokaliseerd door de Koninklijke Sterrenwacht van België in of nabij België. Er waren geen gevoelde aardbevingen op Belgisch grondgebied.

In 2020 vonden er 52 natuurlijke aardbevingen plaats in een zone tussen 1° en 8° oosterlengte en 48° en 52° noorderbreedte (Figuur 1). Tijdens dezelfde periode detecteerde de Koninklijke Sterrenwacht van België (KSB) ook 11 geïnduceerde bevingen, 389 explosies in steengroeves, 6 gecontroleerde explosies op zee en één supersonische knal. De aardbevingslijst is compleet voor natuurlijke aardbevingen en bevat daarnaast ook een selectie van steengroeveontploffingen en geïnduceerde aardbevingen veroorzaakt door menselijke activiteiten, gerelateerd aan o.a. ontginning van gesteente in groeves (Figuur 1) of aan geothermie. In 2020 gebeurden ook
minstens 6 meetbare explosies op zee. De meeste van deze explosies werden uitgevoerd door de Belgische, Nederlandse of Franse Zeemacht om oude bommen uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog te vernietigen.

De grootste aardbeving die in 2020 op Belgisch grondgebied werd gemeten, vond plaats op 5 mei 2020 in Modave. Die aardbeving had een lokale magnitude van ML=1,7. Er staan negen gevoelde aardbevingen in de 2020 aardbevingslijst, maar geen enkele van deze aardbevingen werd in België gevoeld. Één explosie in de steengroeve nabij Soignies (magnitude ML=1,7) werd op 6 mei 2020 gevoeld. De lokale bevolking vulde toen spontaan de online “Heeft U een aardbeving gevoeld?” macroseismische vragenlijst in op het webportaal van de KSB.

Ter vergelijking, vorig jaar (2019) werden 45 seismische gebeurtenissen geregistreerd in en rond België. De grootste aardbeving was toen de geïnduceerde aardbeving te Dessel (magnitude ML=2,1) die door de lokale bevolking werd gevoeld.

Het Belgische Seismisch Netwerk van de Koninklijke Sterrenwacht van België bleef tijdens de COVID19-crisis volledig operationeel. Dit is het resultaat van de expertise van het technisch en wetenschappelijk personeel en van continue vernieuwing die het mogelijk maken dit niveau van uitmuntendheid te handhaven.

Map van het Belgische seismich netwerk met gelokaliseerde aardbevingen in 2020

Figuur 1: Seismische gebeurtenissen geregistreerd in 2020 door het Seismisch Netwerk beheerd
door de Koninklijke Sterrenwacht van België.

Informatie:
Michel Van Camp, diensthoofd: michel.vancamp@oma.be (FR + NL)
Thomas Lecocq: thomas.lecocq@oma.be (FR)
Thierry Camelbeeck: thierry.camelbeeck@oma.be (FR)
Koen Van Noten: koen.vannoten@oma.be (NL)
Kris Vanneste: kris.vanneste@oma.be (NL)