Seismische activiteit in België en grensgebieden in 2022

Seismische activiteit in België en grensgebieden in 2022


In 2022 werden 99 aardbevingen en 40 geïnduceerde aardbevingen gelokaliseerd door de Koninklijke Sterrenwacht van België in of nabij België. Vier aardbevingen werden door de bevolking gevoeld op Belgisch grondgebied.

In 2022 deden zich 99 natuurlijke aardbevingen voor in een zone tussen 1° en 8° oosterlengte en 49° en 52° noorderbreedte (Figuur 1). In dezelfde periode heeft de Koninklijke Sterrenwacht van België (KSB) ook 40 geïnduceerde gebeurtenissen gemeten, 469 ontploffingen in steengroeven en werden ten minste 14 gecontroleerde ontploffingen op zee uitgevoerd door de Belgische, Nederlandse of Franse Zeemacht om oude bommen uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog te vernietigen.

De KSB-aardbevingscatalogus van 2022 is compleet voor natuurlijke aardbevingen met lokale magnitude ML groter dan 1,0. Aardbevingen met een lagere magnitude werden routinematig ook gemeten daar waar voldoende seismometers beschikbaar zijn in het Belgisch seismisch netwerk. De 2022 catalogus bevat ook een selectie van ontploffingen in steengroeven, aardbevingen die door menselijke activiteiten worden geïnduceerd, bv. door het verwijderen van (rots)massa in mijnen of geothermische exploitatie, supersonische schokgolven en publieke wetenschapsactiviteiten.

Op het Belgische grondgebied gebeurden er 17 natuurlijke aardbevingen en ten minste 38 geïnduceerde aardbevingen. De grootste aardbeving vond plaats op 16 november 2022 te Dessel en had een lokale magnitude van 2,1. Dit was een geïnduceerde aardbeving die veroorzaakt werd door geothermische activiteiten. Deze werd gevoeld door de lokale bevolking in de gemeenten Dessel, Mol en Retie die spontaan de online “Heeft U een aardbeving gevoeld?” vragenlijst op Seismologie.be beantwoordde. Daarnaast werd in België in 2022 door de bevolking ook nog drie andere aardbevingen zwak gevoeld in Ittre, Waimes en Dessel.

Ter vergelijking: vorig jaar in 2021 vonden in en rond België 257 aardbevingen plaats. Dit grotere aantal hield verband met een seismische zwerm in de buurt van het dorp Rott in Duitsland, 14 km ten noordoosten van Eupen. De grootste aardbevingen die in 2021 op Belgisch grondgebied werden geregistreerd, deden zich voor op 20 juni 2021 in Dampremy bij Charleroi en op 28 augustus 2021 in Baelen bij Eupen. Beide gebeurtenissen hadden een lokale magnitude van 1,7 en werden niet gevoeld door de plaatselijke bevolking.

Kaart van België met seismische gebeurtenissen geregistreerd in 2022

Figuur 1: Seismische gebeurtenissen geregistreerd in 2022 door het Belgisch Seismisch Netwerk beheerd door de Koninklijke Sterrenwacht van België.

Website: http://seismologie.be/nl

Informatie:
Koen Van Noten: koen.vannoten AT oma.be (NL)
Kris Vanneste: kris.vanneste AT oma.be (NL)
Thomas Lecocq: thomas.lecocq AT oma.be (FR)
Michel Van Camp, diensthoofd: michel.vancamp AT oma.be (FR + NL)