Wetenschap en Cultuur op het Koninklijk Paleis 2019 – Tentoonstelling ‘De Maan: tussen droom en realiteit’

Wetenschap en Cultuur op het Koninklijk Paleis 2019 – Tentoonstelling ‘De Maan: tussen droom en realiteit’


De jaarlijkse tentoonstelling “Wetenschap en Cultuur” vindt deze zomer plaats van 23 juli tot 25 augustus in het Koninklijk Paleis. Het Belgisch en internationaal publiek kan hier een  originele selectie van kunstwerken en onderzoeksinstrumenten uit het Belgisch erfgoed bewonderen. Het thema van deze tentoonstelling is dit jaar “De maan: tussen droom en realiteit”.

poster exhibition "Wonder" at the Royal Palace with a photo of the Moon

De Koninklijke Sterrenwacht van België biedt in samenwerking met de Kanselarij van de Eerste Minister,  het Federaal Wetenschapsbeleid, de negen andere federale wetenschappelijke instellingen en het Nationaal Geografisch Instituut een originele visie op kunst en wetenschap met de Maan als onderwerp. Dit is de enige natuurlijke satelliet van de Aarde die de mensheid van oudsher heeft geïntrigeerd en nog steeds tot onze verbeelding spreekt. Deze tentoonstelling wordt geïllustreerd met bekende tekeningen over de Maan uit de Belgische strips, dit met de uitzonderlijke medewerking van het Belgisch Stripcentrum.

Een foto van de maan, genomen door Paul Van Cauteren en Dr. Patricia Lampens, medewerkers van de Sterrenwacht, had de eer om gebruikt te worden als fotomateriaal voor deze tentoonstelling. Het publiek zal ook nog drie van hun foto’s van de Maan ter plaatse kunnen bekijken, waarvan één genomen tijdens de totale maansverduistering op 21 januari 2019.

Foto’s van de Maan genomen ( van links naar rechts) : Gedurende de occultatie van Aldebaran (Alpha Tau) op 23 februari 2018; Tijdens de totale maansverduistering op 21 januari 2019 en op 20 maart 2018 (sikkelmaan). Deze foto’s werden genomen op de site van Humain, een dochtersite van de Koninklijke Sterrenwacht van België. Foto: Koninklijke Sterrenwacht van België – Paul Van Cauteren en Patricia Lampens.

De Sterrenwacht zal ook een supergeleidende gravimeter tonen, een instrument dat ontworpen is om de variaties van de zwaartekracht te meten. Deze variaties worden onder andere beïnvloed door getijdenkrachten, die zelf worden opgewekt door de Zon en de Maan. De Sterrenwacht beschikt over een wereldwijd erkende expertise op de gebieden van aardgetijden en gravimetrie.

Filling the superconducting gravimeter GWR T#003 of Uccle with liquid helium. Credit: Royal Observatory of Belgium.

Vulling van de supergeleidende gravimeter GWR T#003 van Ukkel met vloeibare helium. Foto: Koninklijke Sterrenwacht van België.

De tentoongestelde gravimeter, vervaardigd door de firma GWR, is een van de eerste twee supergeleidende gravimeters in Europa en werd van 1982 tot 2000 gebruikt. De lancering hiervan werd eind 1982 geïllustreerd op een wenskaart van Peyo.

GWR gravimeter - 1982-1983

Peyo’s wenskaart die de supergeleidende gravimeter van Ukkel GWR T#003 illustreert. Copyright : IMPS.

Praktische inlichtingen:
Koninklijk Paleis, Paleizenplein, 1000 Brussel.
Open van dinsdag 23 juli tot zondag 25 augustus 2019, van 10h30 tot 15h45 (laatste toegang)
Gesloten op maandag
Gratis toegang
Aan de ingang zullen veiligheidscontroles gebeuren. Het dragen van een tas (rugzak, draagtas, …) wordt sterk afgeraden.
Persbericht van het Koninklijk Paleis: https://www.monarchie.be/nl/agenda/wetenschap-en-cultuur-in-het-koninklijk-paleis-te-brussel-openstelling-voor-het-publiek
Website (binnekort beschikbaar): http://www.royalbelspo.be/