Herdenking van 30e verjaardag van de aardbeving van Roermond (NL) in 1992

Herdenking van 30e verjaardag van de aardbeving van Roermond (NL) in 1992


Op 13 april 2022 om 3u20 herdachten we de 30e verjaardag van de aardbeving van Roermond in 1992 in Nederland.

Deze aardbeving had een moment magnitude (maat van energie) van Mw = 5.3 en is tot op heden de sterkst instrumenteel gemeten aardbeving in NW Europa. De schok ontstond langsheen de NW-ZO georiënteerde Peelrand randbreuk van de Roerdalslenk. Door de grote haarddiepte van 17 kilometer bleef de schade beperkt voor moderne gebouwen, maar was er aanzienlijke schade aan oudere gebouwen, tot zelfs in Bonn, 50 km van het epicentrum. Twee kerken in Roermond werden zwaar beschadigd. Lokaal traden landverschuivingen, oeververzakkingen en zandfonteinen op (bron: KNMI).

Beeld van een seismograaf met de seismische sporen in het Belgische seismische netwerk van de aardbeving van 1992 in Roermond

Seismische sporen van het Belgisch seismisch netwerk van de aardbeving van Roermond (NL) in 1992

Vele mensen in België herinneren zich deze gebeurtenis omdat ze ‘s nachts plaatsvond en over heel België werd gevoeld. Een internationaal consortium (Haak et al. 1994) bestudeerde de impact van dit event, zoals gepresenteerd op de macroseismische kaart (zie hieronder). De aardbeving werd gevoeld in heel België, Nederland, Luxemburg en Duitsland, en in Noord Frankrijk, Zwitserland en zelfs tot in Tsjechië. In de uren, dagen en weken na de hoofdschok werden meer dan 200 naschokken gemeten.

Macroseismische kaart met de gevoelde intensiteit van de aardbeving van Roermond in de regio van Noordwest-Europa

Impact van de aardbeving van Roermond in 1992

De aardbeving van Roermond in 1992: http://seismologie.be/nl/seismologie/aardbevingen-in-belgie/xq187gr23