Véronique Dehant is lid geworden van de National Academy of Sciences van de Verenigde Staten

Véronique Dehant is lid geworden van de National Academy of Sciences van de Verenigde Staten


Op 2 mei 2023 maakte de National Academy of Sciences (NAS) van de VS de verkiezing van haar nieuwe leden bekend. Dr. Véronique Dehant, onderzoeker aan de Koninklijke Sterrenwacht van België, is gekozen als internationaal lid.

VeroniqueDehantDe NAS telt momenteel 2.565 actieve leden en 526 internationale leden.

Véronique Dehant is verantwoordelijk voor de Operationeel Directie “Referentiesystemen en Planetologie” bij de Sterrenwacht. Ze is ook Buitengewoon Hoogleraar aan de Université catholique de Louvain. Ze was als Principal Investigator (PI), Co-Principal Investigator (Co-PI) of Co-Investigator (Co-I) betrokken bij verschillende radioscience ruimte-experimenten in het kader van planetengeodesie en fysica van het inwendige van de aardse planeten.

Daarnaast werd ze in 2010 ook lid van de Koninklijke Academie van België (wetenschappelijke klasse). Ook droeg ze talrijke internationale verantwoordelijkheden, zoals President van de sectie “Geodesie” van de American Geophysical Union. Ze werd ook bekroond met diverse prijzen, waaronder de Descartes-prijs van de Europese Unie in 2003, de Whitten Medal van de AGU in 2016 en Prix quinquennal van de FNRS in 2020.

In 2021 was zij in de top 2% van meest geciteerde onderzoekers in de wereld op het gebied van astronomie en astrofysica.

De verkiezing van de NAS 2023-leden: http://www.nasonline.org/news-and-multimedia/news/2023-nas-election.html

Over de NAS: https://www.nasonline.org/about-nas/mission/